Málokdo si to uvědomuje, ale lednice patří z hlediska hygienických rizik k těm nejkritičtějším místům v domácnosti, o komerčních stravovacích zařízení ani nemluvě. Nikde jinde nenajdeme takovou koncentraci potravin, které mohou v poměrně brzké době podlehnout zkáze a navzájem se kontaminovat. Nejen pachem, ale také například bakteriemi. A právě proto je důležité pravidelně a hlavně správně lednici a mrazák čistit. A teď si řekneme, jak na to a na co nezapomenout.
Pravidelné čištění
Základním pravidlem, které vám pomůže udržet lednici a mrazák v tom nejlepším stavu, je pravidelnost úklidu a čištění. Pokud necháte nepořádek a nečistoty zajít příliš daleko, přiděláte si pouze práci a starosti. Ideální je myslet na velký úklid minimálně dvakrát do roka, menší pak provádět na měsíční bázi, případně navíc dle momentální potřeby.
To se netýká jen lednice, také mrazák je potřeba alespoň jednou za rok úplně vyprázdnit a rozmrazit. Pokud se vám nechce při rozmrazování čekat, můžete ledu pomoci z mrazáku silou, v tom případě ale dejte velký pozor na poškození trubek a izolace.
Pozor na chemii
V lednici a mrazáku můžete často narazit na ulpělé pachy, zbytky potravin a různé jiné nečistoty. Jejich odstranění často svádí po použití všemožných prostředků a saponátů, tady ale pozor. Běžné čistící prostředky nemusí být úplně nejvhodnější – ty agresivnější vám mohou poškodit vnitřek ledničky, v lepším případě se pak budete ještě dlouho potýkat s jejich pachem. Pokud to jde, použijte čističe přímo na lednice, případně sáhněte po nějaké přírodní domácí alternativě.
Další častou chybou je to, že nenecháme mrazák a lednici před dalším používáním řádně vyschnout. Tím pádem se nám může velmi brzo a rychle tvořit další vrstva námrazy, nehledě na to, že takovéto vlhké prostředí je mnohem přívětivější pro další bujení pracně odstraněných plísní.
Poličky a těsnění
Během čištění nezapomeňte sundat veškeré snímatelné přihrádky, podložky a poličky. Právě za nimi, stejně jako v záhybech těsnění se může skrývat nejedno nemilé překvapení. Těsnění ve dvířkách si všímejte i jinak – pokud není poškozené, jestli dobře přiléhá, nebo nebrání úplnému dovření. I zdánlivá malá netěsnost může mít velký vliv na fungování lednice, únik chladu a samozřejmě také na účet za elektřinu.
Prevence
A samozřejmě i zde musíme zmínit a vyzdvihnout důležitost a účinnost prevence. Zásady, jako je vyhazování prošlých potravin, oddělení syrového masa od ostatních produktů a neskladování nezabaleného jídla jsou pro většinu z nás samozřejmostí.
Občas ale všichni zapomínáme na to, že lednice a mrazák by se neměli dlouhodobě přeplňovat, že bychom měli nechávat dostatečný volný prostor u vnitřních zdí a v případě delší odstávky je mnohem lepší lednici či mrazák vypnout, odmrazit a nechat stát s pootevřenými dveřmi.
Doufáme, že se Vám naš článek líbíl – Váš panmrazek.cz